nl-NLen-GBde-DE
5 t/m 9 september 2018   -Bataviahaven Lelystad

Paviljoen ‘Boten met een verhaal’: Dé ontmoetingsplek voor zeilers

In een unieke samenwerking tussen het tijdschrift Zeilen, boekhandel L.J. Harri, Uitgeverij Hollandia en Watersportmedia ontstond het idee om mooie verhalen uit bladen en boeken op de HISWA te water 2014 te laten zien, met daarbij de boten die een hoofdrol spelen in die verhalen. Op steiger I treft de bezoeker het gezamenlijke paviljoen waar boeken, bladen en boten te vinden zijn. De schippers vertellen hun verhaal aan boord en in de stands van het paviljoen op steiger I. Elke dag start 'boten met een verhaal' vanaf het podium midden op de HISWA te water met korte interviews, films en presentaties.

Passie
Zeven schepen, zeven zeer uiteenlopende verhalen, zeven  verschillende schippers, maar met één gezamenlijke passie: zeilen en daarover vertellen. Naast de schippers van de 'boten met een verhaal' komen diverse schrijvers en redacteuren langs op het paviljoen om te vertellen over hun boten, boeken en artikelen. Twee oceaan-routiniers hebben al toegezegd: Aad Twigt (Dochters van Kaap Hoorn) en Leonie Tiddens (Vijftig tinten blauw) komen hun boeken signeren op de HISWA te water.

De boten

Krantenjongen naar zee
De jeugdige Lars Bosma zeilde zijn Leisure 17 'Little Blue' rond de Deense eilanden; solo op avontuur. Zijn verhaal verscheen in Zeilen en zijn e-boek 'Van krantenjongen tot zeezeiler' heeft menige jonge zeiler geïnspireerd om zelf met een klein scheepje groot water op te zoeken.

Wereldreis voor beginners
De Victoire 'Blauwe Pinquin' bracht Ben en Annemiek Rutte rond de wereld. Artikelen in Zeilen en het boek 'Dat nemen ze je nooit meer af' vertellen het verhaal van een enthousiast uitgevoerd project dat maar weer eens duidelijk maakt dat verre zeilreizen niet alleen voorbehouden zijn aan gefortuneerde en zeer ervaren zeilers.

Zeilsloep voor avontuur
'Bombus M' (Zeehommel) is het geesteskind van René Kops. Hij gaf zichzelf de opdracht om, gebruikmakend van traditionele bootbouwtechnieken, eigenhandig een boot te ontwerpen en te bouwen die het karakter van een reddingsloep en een oceaanroeiboot combineert. Een scheepje om langs de randen van het grote water op avontuur te gaan, zeilend, roeiend en vooral genietend van de eenvoud.

40 voet oceaanuitdaging
Shorthanded zeilen is niet meer weg te denken uit de zeilwereld. Yvonne Beusker en Erik van Vuuren nemen hun Class 40 mee naar de HISWA te water. Hun aanwezigheid op de bootshow is de aftrap van hun campagne om in 2015 de loodzware Global Ocean Race te varen: 30.000 mijl in twee etappes de wereld rond racen. Beide zeilers staan bekend om hun overdachte en winnende aanpak van het wedstrijdzeilen.

Ludana, nautisch erfgoed
De boeier 'Ludana', gebouwd in 1893, is vast het oudste schip op de HISWA te water. Dit zusterschip van het Fries Statenjacht is een kenmerkend voorbeeld van hoe nautisch erfgoed de tand des tijds kan doorstaan. De 'Ludana', stamboeknummer 36, was vele malen vlaggenschip tijdens evenementen en figureert in diverse tijdschriftartikelen.

Peak, de eerste Swan 65
Bouwnummer 1 van de legendarische Swan 65 serie is een voorbeeld hoe met liefde en passie een iconisch jacht er alleen maar mooier op is geworden. Eigenaar Pieter Houting vaart het schip in de Middellandse zee en in West-Europa en doet mee aan prestigieuze zeilwedstrijden. Peak is daarnaast ook een toerjacht voor de familie. Peak is geheel gerefit door haar Finse bouwers en wordt door de eigenaar met oog voor detail ieder jaar weer nog mooier gemaakt.

Magic, de magie van Dennis Connor
De Magic (US-38) is een America's Cup wedstrijdjacht uit de 12m klasse, gebouwd voor het Freedom syndicaat van Dennis Conner. Voor de race in 1983 had Conner twee jachten tot zijn beschikking, de Magic en de Liberty. Hij verloor deze wedstrijd en dus de cup aan Alan Bond met de Australia II. Dit iconische schip geeft een tijdsbeeld van de Cup in de jaren 80 van de vorige eeuw en is nu in Nederlandse handen.

Voor het precieze programma en de deelnemende boten en schippers: volg de sites van Zeilen, Hollandia, Watersportmedia, L.J. Harri en HISWA te water.