nl-NLen-GBde-DE
5 t/m 9 september 2018   -Bataviahaven Lelystad

Een dagje watersport aan het IJ

UITGEBREID ACTIVITEITENPROGRAMMA OP HISWA TE WATER 2015

Naast de ongeveer 300 boten die van 1 tot en met 6 september liggen afgemeerd in Amsterdam Marina biedt de HISWA te water 2015 een programma boordevol watersportactiviteiten voor jong en oud met onder meer gratis zeillessen, proefvaren, , manoeuvreerclinics in zeil- en motorboten, Aqua Jumping, Hoverboarden en Suppen. Op het droge kan men onder anderen workshops en demonstraties bijwonen, bootavonturen opsnuiven, een KNRM Waterscooter van dichtbij bekijken. De kleinsten kunnen zich uitleven in de Telekids Disco.

Het complete programma staat gepubliceerd* op www.hiswatewater.nl. * wijzigingen voorbehouden

Proefvaartsteiger

Aan de proefvaartsteiger liggen diverse boten van exposanten klaar om een proefvaart mee te maken op het IJ. Dit gebeurt onder begeleiding van de exposanten en er is gelegenheid genoeg voor het stellen van vragen.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: Proefvaartsteiger (J)

Delta Lloyd Optimist on Tour

De HISWA te water is dit jaar één van de stops op de Optimist on Tour die van mei tot en met september door het land trekt. Op dit evenement is voor kinderen van alles te beleven. Zij kunnen gratis kennismaken met verschillende watersporten zoals zeilen in een Optimist, varen in een kano, waterfietsen en suppen. Vanzelfsprekend staat alles onder begeleiding van deskundige instructeurs. De Telekids disco reist mee met de Optimist On Tour. Wetsuits zijn aanwezig.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: D.39

Nieuw: Aqua Jumping

Het beloofd een heus waterspektakel te worden tijdens de HISWA te water 2015 nu Aqua Jumping aan het programma is toegevoegd. Een groot drijvend luchtkussen (een blob) op het water nodigt uit tot een flinke jump. Degene die op de voorzijde van het kussen ligt wordt hierdoor gelanceerd en maakt een flinke plons in het water. Het kussen is zo’n 8 meter lang en 4 meter breed. Dagelijks worden er demonstraties gegeven door professionele springers. Maar ook bezoekers kunnen een sprong wagen tijdens de HISWA te water 2015. Wetsuits zijn aanwezig.

Tijd: Vanaf 12.00 uur

Locatie: D.41

Nieuw: NK Aqua Jumping

Op zaterdag 5 september wordt op de HISWA te water 2015 het NK Aquajumping gehouden. Deelnemers strijden om de eerste plaats door een zo hoog mogelijke lancering en eventuele trucs in de lucht. Een vakkundige jury beoordeelt de kwaliteit van de jump. Deelname geschiedt via open inschrijving. Deelnemers kunnen zich hier aanmelden voor het kampioenschap.

Tijd: Vanaf 12.00 uur

Locatie: D.41

Paviljoen Bootverhalen

Ook een aantal bijzondere boten zet straks koers naar de HISWA te water 2015. In het paviljoen Bootverhalen liggen zeil- en motorboten waarvan de schipper, bouwer of eigenaar de bezoekers  graag meeneemt in een bijzondere anekdote of een spannend verhaal. Van een avontuurlijk bouwproces tot wereldreis of een spannende week op de wadden: Bootverhalen biedt daarmee ook een beetje avontuur op de steigers. Zo brengen Dimitri Simons en Ewout Lubberink hun boot en verhalen van Mini Transat Team Solo mee en Hans Bouscholte zijn Volvo 60. Ook schepen klinkende namen als Solitario, Rhythm en Ecolusion zijn te bezichtigen bij het Paviljoen Bootverhalen.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: I.14

Nieuw: Jetpacken

Jetpacken, de nieuwste rage in de Nederlandse watersport, mag natuurlijk niet ontbreken op de HISWA te water 2015. Even James Bond voelen? Genieten van de ultieme vrijheid door te zweven boven het water? Dat kan met de Jetpack, een ‘rugzakje’ met waterdruk waardoor men omhoog geduwd wordt en boven het water zweeft (kosten voor 20 minuten experience € 25,-). Wetsuits zijn aanwezig.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: C.23

Flyboarden en Hoverboarden

Velen hebben het Flyboarden en Hoverboarden al eens gezien, maar op de HISWA te water 2015 kan iedereen het ook zelf proberen. Het boarden gebeurt op een soort snowboard op een waterstraal waar men met gespreide benen (flyboarden) of in de snowboard positie (hoverboarden) op staat. Op de HISWA te water geven professionals demonstraties, maar kan het publiek ook zelf een poging wagen (kosten voor 20 minuten experience € 25,-). Wetsuits zijn aanwezig.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: C.23

Matchracen Maxfuns door Stichting Live Your Dream

Stichting Live Your Dream organiseert wedstrijden matchracen in Maxfuns 24. Twee boten strijden op een kort baanparcours tegen elkaar. Mooi om te zien hoe gevorderde zeilers hun tactiek bepalen en met slimme moves de overwinning binnen proberen te slepen. Stichting Live Your Dream wil met een team van chronisch zieken deelnemen aan de Volvo Ocean Race 2017/2018. Met een donatie van minimaal € 50,- en een selfie wordt u vereeuwigd op het zeil (stand T69).

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: A.13

Varen in open zeilboten, roeiboten, suppen, kanoën
De instructeurs van Nautiek Vaaropleidingen zorgen weer voor gratis les in verschillende takken van watersport zoals zeilen in een Optimist, roeien, suppen en kanoën. In het weekend kan er ook in Lasers gezeild worden. Voor zowel jong als oud. Wetsuits zijn aanwezig, zwemkleding moet men zelf meenemen.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: D.39

Waterfietsen

Canal Company zorgt voor verschillende waterfietsen waarmee bezoekers alle boten en al het andere spektakel ook vanaf de waterlijn kunnen bewonderen.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: D.39

Veilig varen doe je Samen! Mini Praktijkdag

Drie keer per dag wordt met een motorboot van een vaarschool en ervaren begeleiders een leerzaam rondje van circa een uur over het IJ gevaren. Het programma van Waterrecreatie Nederland is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart. Onder andere de situatie bij Amsterdam Marina, de vele ponten, het oversteken van het IJ ter hoogte van de Houthaven (staande mast route), de aanbevolen oversteekplaats voor de recreatievaart richting de Oranjesluizen, de plaats op de vaarweg (vooral ter hoogte van het CS) en nog veel meer komt aan bod. Per sessie kunnen maximaal 10 personen mee.

Tijden: 13:00 uur, 15:00 uur en 17:00 uur

Locatie: J.04

Manoeuvreerclinics zeiljacht

De box in en uit varen, aan- en afmeren, links en rechtsdraaiende schroefwerking, het kan zomaar aan bod komen in deze korte manouvreerclinic met een zeiljacht. De instructeurs van De Zeezeilers van Marken geven dagelijks gratis, korte clinics op hun zeiljacht.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: J.18

Clinics Motormanoeuvreren

De redactie van Motorboot is met haar eigen redactieschip aanwezig op de HISWA te water. Zij verzorgen korte clinics motormanoeuvreren.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: J.17

KNRM Reddingschip en scooter

Ook de KNRM is natuurlijk present op de HISWA te water 2015. Stap aan boord van een reddingsboot of bekijk de waterscooter van dichtbij.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: J.19

De Wereld van het weer

Bij deze workshop worden bezoekers meegenomen in de wereld van het weer. Bij MeteoGroup worden dagelijks voor klanten over de hele wereld die actief zijn in diverse sectoren, nauwkeurige weersverwachtingen gemaakt. Hoe komt een weersverwachting tot stand? Welke beschikbare informatie wordt daarvoor gebruikt? En tot slot; hoe zit het met extreem weer? Deze vragen en meer komen aan bod bij de presentaties van MeteoGroup.

Dagen: Vrijdag en zaterdag

Tijden: 13.00, 15,00 en 17.00 uur

Locatie: K.416

   

Radiografische bootjes besturen

Het tijdschrift ZEILEN brengt dit jaar ook mini-zeilboten mee naar de HISWA te water om radiografisch te zeilen. Hierbij staan de beste stuurlui letterlijk aan de wal, van waar ze hun Micro Magic en Dragon Force mini-zeilboten aansturen. Naast demonstraties door zeilers van MM-zeilen kan men op de HISWA te water ook zelf radiografisch zeilen. Hiervoor stelt RC Zeilen uit Joure een aantal demo-boten beschikbaar.

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: I.12

Aangepast watersporten

Samen met Fonds Gehandicaptensport en SailWise zorgt Delta Lloyds Optimist on Tour er dit jaar voor dat ook kinderen met een handicap kunnen zeilen bij de HISWA te water. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 september zeilen er aangepaste zeilboten mee en zijn er vrijwilligers aanwezig om iedereen te helpen bij het in- en uitstappen (zo nodig met tillift). Aanmelden kan via: www.fondsgehandicaptensport.nl/optimistontour.

Dagen: Vrijdag en zaterdag

Tijden: 11.00 – 19.00 uur

Locatie: D.39

Manoeuvrouwen – manouvreren voor vrouwen!

Tijdens de HISWA te water is het tijd voor vrouwen om te leren manoeuvreren! Op een door Raymarine beschikbaar gestelde RIB en onder deskundige begeleiding van RYA gecertificeerde instructeurs kunnen vrouwen de beginselen leren. Deelnemers kunnen zich al voor de beurs aanmelden om zeker te zijn van een clinic. Tijdens de beurs kunt u zich bij de stand van Raymarine (K.416) inschrijven voor een dag en tijdstip.

Tijden: 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 uur.

Locatie: K.416

Survitec demonstraties

Survitec geeft tijdens de HISWA te water exclusief 5 demonstraties van hoe een vlot opblaast en geeft bezoekers daarmee een unieke kans om zelf te ervaren hoe het is om met een opgeblazen vest aan in een vlot te klimmen.

Locatie: Steiger van Loetje, water bassin

Tijd: 16.00 – 16.30 uur

Roeien met Volans

Vanwege de stabiele ligging is het roeien in een Volans snel te leren. Bezoekers van de HISWA te water kunnen na een korte instructie al de eerste slagen maken. Bezoekers kunnen proefroeien of onder begeleiding van ervaren instructeurs leren roeien in een Volans2, Volanskids of de nieuwe Volanscoastal.

Locatie: A19

Tijd: 11.00 – 19.00 uur

Schipveiling

Tijdens de HISWA worden vier topschepen van De Valk geveild die te bezichtigen zijn op de HISWA te water. Kom kijken en maak kennis met SchipVeiling. Op zondag 6 september 2015 sluiten de veilingen.

Locatie: E.18

Tijd: 11.00 – 19.00 uur

Techport Sail Challenge

Op zaterdag komen zo’n 30 leerlingen een wedstrijd varen met hun zelfgebouwde zeilboot. De bootjes zijn gemaakt in het kader van een regionaal scholenproject. Tijdens de Techport Sail Challenge vormen leerlin­gen uit het primair onderwijs de bemanning van een modelzeilboot (type Micro Magic). Zij bouwen de boot en krijgen theorie over varen op zee, radiografische besturing en duurzame mobiliteit. Op de HISWA te water nemen de bemanningen het tegen elkaar op tijdens een zeilwedstrijd.

Zaterdag vanaf 11.00 uur

Locatie: n.t.b.

ANWB Onderzoek en Debat Bootdelen

Gedeeld bootbezit, onderhuur, fractional ownership, collective ownership of blijven watersporters gewoon zelf een boot kopen? De zogenoemde ‘bootdeler’ kan de watersportsector ingrijpend veranderen. Ondernemers uit de watersportbranche en de deeleconomie doen mee aan een debat over de deeleconomie in de watersportbranche op de HISWA te Water. En de ANWB deelt haar onderzoeksgegevens. U bent van harte welkom om mee te discussiëren.

Dinsdag

Locatie: Food Village

Tijden: 11.30 tot 12.45 uur

Openingstijden HISWA te water 2015

De HISWA te water vindt plaats van dinsdag 1 tot en met zondag 6 september 2015 in Amsterdam Marina op de NDSM-werf. Openingstijden dagelijks van 11.00 – 19.00 uur. Toegangskaarten zijn online met korting te bestellen en tijdens het evenement aan de kassa. Meer informatie is te vinden op www.hiswatewater.nl of op Facebook (HISWAtewater) en Twitter (#HISWAtewater).

 

 

Noot aan de redactie/niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met HMM Exhibitions BV, Marianne Wildenberg of Johanna Klijnsma, tel. 020 – 705 14 60, pers@hiswa.nl.

Fotomateriaal en logo’s kunt u hier in hoge resolutie downloaden.

Indien u geen persberichten van HISWA te water meer wenst te ontvangen, graag een e-mail sturen naar pers@hiswa.nl o.v.v. afmelden perslijst.

Het complete programma* is te vinden op www.hiswatewater.nl.

*Wijzigingen voorbehouden