Stand number KB120

Stichting Vaarwens

Stichting Vaarwens is inmiddels al weer twaalf jaar geleden begonnen met het gratis aanbieden van vaardagen aan mensen die te horen hebben gekregen dat ze zijn uitbehandeld. Vaak (maar zeker niet altijd) zijn dat mensen die hebben gevaren. Watermensen! Of je nu een sloep, een zeil,- of motorboot hebt gehad. Het is  heerlijk om dan nog een dag, het heerlijke ontspannen gevoel op het water te mogen ervaren.
 
Eén hele dag met één zieke en zijn/haar naasten. Eén dag helemaal privé aan boord van het prachtige schip de Meander V.
 
Wat niet iedereen weet is dat het schip eigendom is van Evert Stel en Inge de Graaf. Dat Evert en Inge in 2002 het bedrijf hadden overgedaan en vroegtijdig (50 jaar en 45 jaar) konden stoppen met werken. Huis en haard werd verkocht en de oude loodsboot Atlantis werd opnieuw opgebouwd en omgedoopt tot Meander V. In 2003 begon voor Evert en Inge het leven aan boord.
Een paar jaren en vele reizen verder wil het stel toch een doel in hun leven en gaan vrijwilligerswerk  doen. De vraag is alleen, wat? Inge wil graag als vrijwilligster in een hospice gaan helpen. Tja, dat wordt moeilijk als Evert wil blijven varen. Het plan wordt opgevat om dan een zieke gast uit het hospice aan boord mee te nemen. Natuurlijk mogen zijn naasten ook mee, dat is fijn en gezellig! Zo gezegd, zo gedaan. Inge neemt contact op met hospices en o.a. ook met Stichting de Opkikker. Via de Opkikker komt hun eerste gaste, Tara  een meisje van 16 jaar met uitbehandeld kanker, samen met haar familie aan boord. Dat was een intense, onvergetelijke, behoorlijk emotionele maar prachtige dag. Een dag om nooit te vergeten.
 
Inmiddels zijn er heel veel vrijwilligers die met elkaar de schouders eronder zetten om de vaardagen tot een feest te maken, hebben we fantastische ambassadeurs en een mooi comité van aanbeveling.
 
En als klapper op de vuurpijl is de bouw van het nieuwe schip begonnen, 5 april is de kiel gelegd en eind van het jaar zal het schip klaar zijn.
 
De ‘Vaarwens’ wordt helemaal gelijkvloers, met een lift voor brancard en elektrische rolstoel die uitkomt in een aangepaste sanitaire ruimte. Een schip dat zorgt voor de continuïteit. Een schip dat alle dagen van het jaar inzetbaar is. Een schip dat wordt gevaren door meerdere schippers. Een schip dat er samen met de Meander V voor zorgt dat alle spoedwensen vervuld kunnen worden. Een schip dat naar de evenementen toe kan om voor nog meer bekendheid te zorgen. Bijvoorbeeld de Muiden Pampus Muiden roeiwedstrijden waar het Vaarwens schip met mensen rondvaart die de roeiwedstrijden vanaf het schip kunnen bekijken en waardoor Vaarwens meer bekendheid creëert.
 
De ‘Vaarwens’ en de ‘Meander V’ gaan het straks samen doen. De ‘Meander V’ zal het nieuwe schip de ‘Vaarwens’ ondersteunen. Samen staan ze sterk.
 
Met dank aan iedereen die hieraan mee helpt en al onze vrijwilligers! Wat zouden we zijn zonder al die mensen die zich inzetten voor Vaarwens. 
 
Onze gasten komen uit heel Nederland. Iedereen die is uitbehandeld kan zich aanmelden voor een vaardag die kosteloos wordt aangeboden door Stichting Vaarwens. De vaardag is voor een zieke met zijn/haar naasten. Heel eigen en prive en vooral heel gezellig en ontspannen met een heerlijke catering aan boord van de Meander en vanaf volgend jaar ook aan boord van de Vaarwens.
 
Wordt ook donateur van Stichting Vaarwens, zonder giften kan het al lang niet meer. Met al die mooie giften kunnen we heel veel mensen een mooie laatste herinnering meegeven.

Address details

Stichting Vaarwens
Galgeriet 5a
1141 GA Monnickendam
Netherlands