Stand number D04

Pikmeerkruiser

Ruim 50 jaar geleden begon de Groot senior midden in Grou met het bouwen van stalen kruisers, die de naam van het aangrenzende Pikmeer meekregen. “Het begon allemaal toen ik in de achtertuin een stalen casco voor mijzelf bouwde. Hij was nog niet eens klaar toen er al een voorbijganger was die hem graag wilde kopen,” aldus Henk de Groot. Henk verkocht de boot, maar ook de volgende jacht die hij voor zichzelf wilde bouwen verkocht hij aan een enthousiaste voorbijganger. En zo begon het. Mensen uit de omgeving zagen Henk met de prachtige jacht over het water glijden, en zo ontstond er veel vraag naar dit model. Begin jaren ‘60 opende hij dan ook Jachtwerf de Groot in Grou. In het hart van het Friese merengebied kwamen vele vaarliefhebbers langs bij de werf, waar de eerste Pikmeerkruisers werden gebouwd. Deze hadden een lengte van zeven tot acht meter, dit vanwege de fysieke grootte van de werf. Opa de Groot en zijn medewerkers werkten hier met hart voor de zaak, ambachtsschap, precisie en expertise aan de eerste Pikmeerkruisers.
20 jaar later..
Zo’n 20 jaar later verhuist de werf naar een nieuwe locatie, waar langere schepen gebouwd kunnen worden. Inmiddels is de Pikmeerkruiser een begrip op het water en een bekende naam in heel Europa. En het concept? Dat is nog steeds onveranderd. Jachtwerf de Groot is nog steeds een familiebedrijf, waar ook de derde generatie oor heeft voor wensen en oog voor perfectie. Vakmanschap, ambachtelijke precisie, de beste materialen en altijd weer opzoek naar verbetering: het is er met de paplepel ingegoten.
Tweede generatie aan het roer
In 1983 komt de tweede generatie aan het roer te staan. De vader van Hendrik, Bouwe maakte Jachtwerf de Groot tot wat het nu is. In 2003 is de gehele werf zelfs vanaf de grond opnieuw gebouwd en volledig gerenoveerd. Nu staan er moderne productiehallen aan het Pikmeer in Grou, waar luxe jachten tot ruim 15 meter gebouwd worden. Van de Pikmeerkruiser zijn drie verschillende uitvoeringen: De open kuip, de Pikmeerkruiser met achterkajuit en het Flybridge model. De series worden in verschillende lengtes en uitvoeringen gebouwd.

Address details

Pikmeerkruiser
Oedsmawei 2
9001 ZJ Grou
Netherlands